De Bilt/Bilthoven

Lezing over Schaduwplanten door Pieter Nijhoff van Kwekerij Pieters Planten

G&B-Ledenavond 2 april locatie P. de Hooghflat, zaal op de 1e verdieping. Graag de hoofdingang gebruiken. Parkeren op het terrein alleen op plekken zonder nummer(bord) en verder langs de De Hooghlaan. Toegang voor leden gratis, niet-leden betalen € 5,00 incl. koffie/thee. 

Zaal open 19.30, de lezing begint om 20.00 uur

Inhoud lezing:

2 April 2024. Schaduwplanten, door Pieter Nijhoff

Sinds 4 jaar is Pieter Nijhoff pas echt bezig met groen op zijn kwekerij “Pieters Planten", een kwekerij met een groot assortiment bijzondere schaduwplanten

Hij is een zelfbenoemd zij-instromer en woont en werkt in Wapenveld, op het landgoed waar hij zijn kwekerij runt. Door de bosrijke omgeving is zijn specialisatie schaduwplanten en is zijn assortiment bijzondere schaduwplantenis bijzonder groot.

Op onze ledenavond houdt Pieter een lezing over zijn liefde voor schaduwplanten. Schaduw wordt vaak gezien als een probleem, maar schaduw geeft juist de mogelijkheden om allerlei fascinerende planten toe te passen. Pieter laat aan de hand van voorbeelden zien wat voor moois je allemaal kan doen met een stuk tuin in de schaduw. 

Natuurlijk is “schaduw” niet zomaar schaduw! Er zijn wel degelijk een aantal dingen zijn waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld of de schaduw licht is, of juist heel donker ook belangrijk of de zon er een korte periode schijnt. En daarnaast of de grond vochtig blijft of juist droog is.

Naast bloemen worden ook bijzondere bladplanten toegepast. Juist door gebruik te maken van mooi blad kunnen er sfeervolle plekken in de tuin ontstaan.

De gemene deler tussen alle schaduwplanten is dat ze met name niet van de hele warme zon houden van ’s zomers tussen 12 en 3 uur. Dit is te warm en brandt te veel. De ochtendzon is veel milder en kunnen schaduwplanten veel beter verdragen.

Je zal zien dat er meer opties zijn dan je denkt en dat uitproberen vaak de beste manier is om erachter te komen wat in jouw tuin werkt.

Naast schaduwplanten kweekt Pieter ook bijzondere, moeilijker te kweken soorten zoals Japanse bospapavers (Glaucidium), en botanische soorten Podophyllum. Neem eens een kijkje op zijn website: www.pietersplanten.nl.

Kwekerij Pieters Planten is een kwekerij met een groot assortiment bijzondere schaduwplanten. Pieter houdt een lezing over zijn liefde voor schaduwplanten. Schaduw wordt vaak gezien als een probleem, maar het geeft het juist mogelijkheden om allerlei fascinerende planten toe te passen. Pieter laat aan de hand van voorbeelden zien wat je allemaal kan doen met een stuk schaduwtuin. Naast bloemen worden ook bijzondere bladplanten benoemd. Juist door gebruik te maken van mooi blad ontstaan er een sfeervolle plekken in de tuin.