De Bilt/Bilthoven

Frans van Bussel: Paddenstoelen, betoverde bloemen van de herfst

G&B-Ledenavond 5 november locatie P. de Hooghflat, zaal op de 1e verdieping. Graag de hoofdingang gebruiken. Parkeren op het terrein alleen op plekken zonder nummer(bord) en verder langs de De Hooghlaan. Toegang voor leden gratis, niet-leden betalen € 5,00 incl. koffie/thee. 

Zaal open 19.30, de lezing begint om 20.00 uur

Inhoud lezing:

Paddenstoelen, betoverde bloemen van de herfst

Wie vindt paddenstoelen niet mooi, mysterieus en misschien wel magisch …….Wilt u meer weten van die geheimzinnige paddenstoelenwereld?

In deze kleurrijke presentatie wordt u meegenomen in de schimmige wereld van de zwammen. De herfst is bij uitstek de tijd van de kleurrijke paddenstoelen, maar ook in andere seizoenen kunnen we genieten van deze prachtige zwammenwereld. In de presentatie brengen we de grote variëteit aan soorten paddenstoelen in allerlei vormen en kleuren in beeld. U krijgt inzicht hoe paddenstoelen groeien, hun  bouw en de ingenieuze manieren van sporenverspreiding en voortplanting en de wonderlijke samenwerking en onderlinge communicatie tussen bomen en zwammen. Ook hun onmisbare functie in de natuur als opruimers komt aan bod, alsmede andere functies zoals voedsel, medicijnen en zelfs kleding. Welke paddenstoelen zijn eetbaar en welke giftig. De biotopen, voorkeursplekken van paddenstoelen komen aan de orde. Tot slot  worden de veranderingen in de paddenstoelenflora belicht en de noodzaak van beheer en bescherming van deze rijke floragroep.  

Frans van Bussel, voormalig docent Natuuronderwijs op de PABO en voormalig directeur

NMC Zeist, Regionaal Centrum voor Natuur en Milieucommunicatie,

oud-voorzitter KNNV Afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn,

IVN-Natuurgids en verhalenverteller.