De Bilt/Bilthoven

Tuinen Gooilust: 400 jaar tuinieren in 's Graveland door Alies Kuisch

G&B-Ledenavond dinsdag 7 Januari 2024  locatie P. de Hooghflat, zaal op de 1e verdieping. Graag de hoofdingang gebruiken. Parkeren op het terrein alleen op plekken zonder nummer(bord) en verder langs de De Hooghlaan. Toegang voor leden gratis, niet-leden betalen € 5,00 incl. koffie/thee. 

Zaal open 19.30, de lezing begint om 20.00 uur

Inhoud lezing:

400 jaar tuinieren in 's-Graveland door Alies Kuisch

De geschiedenis van de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen begint in 1625; in 2025 precies 400 jaar geleden.
Het begon met een kleine groep rijke Amsterdamse kooplieden die deze ‘woeste gronden’ en deze ‘wildernis’ hebben laten ontginnen. Een deel van de zandgrond werd afgegraven en naar Amsterdam gevaren voor de aanleg van de grachtengordel. Op de terugweg namen de schepen mest en huisvuil mee om de onvruchtbare grond van ’s-Graveland te verrijken. In het begin werden boerderijen gebouwd op deze gronden, pas later de Buitenplaatsen.

De eerste vijf Buitenplaatsen waren Schaep en Burgh, Boekesteyn, Spanderswoud, Hilverbeek en Gooilust. In de jaren daarna werden ze steeds verder uitgebreid en kregen de landhuizen parkachtige tuinen met bomenlanen, vijvers, theekoepeltjes, oranjerieën, sierhekken, slangenmuren, moestuinen, boomgaarden, ijskelders en heuvels met rododendrons.

Natuurmonumenten heeft vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw geleidelijk aan tien ’s-Gravelandse Buitenplaatsen verworven. Met hulp van haar leden zorgt de organisatie er al jaren voor dat de kapitale huizen en hun tuinen hun grandeur kunnen behouden.

De gids van Natuurmonumenten verhaalt over het prille begin van dit gebied. De geschiedenis van de Woeste Gronden van het Gooi, de komst van de boerderijen, het stichten van de buitenplaatsen en de ontwikkeling van het 'tuinieren' en het effect van dit tuinieren op de omgeving, de natuur en de dieren die daar leven.

De buitenplaatsen hebben allemaal hun eigen karakter. Tijdens de lezing wordt verteld over de buitenplaatsen Boekesteyn, Schaep en Burg, Bantam, Spanderswoud, Hilverbeek, Spiegelrust, Land en Bosch, Schoonoord, Jagtlust en Gooilust. Deze boeiende informatie geeft inzicht in de bomen, planten, insecten, vogels en grotere zoogdieren in dit gebied. Maar ook worden de families belicht die eeuwenlang dit gebied naar hun hand hebben gezet. Heel veel natuurmomentjes krijgen in deze presentatie de terechte aandacht.