De Bilt/Bilthoven

Winterkenmerken van bomen, struiken en planten door Dirk Slagter

G&B-Ledenavond dinsdag 2 september 2025  locatie P. de Hooghflat, zaal op de 1e verdieping. Graag de hoofdingang gebruiken. Parkeren op het terrein alleen op plekken zonder nummer(bord) en verder langs de De Hooghlaan. Toegang voor leden gratis, niet-leden betalen € 5,00 incl. koffie/thee. 

Zaal open 19.30, de lezing begint om 20.00 uur

Inhoud lezing:

Dirk Slagter geeft een lezing over het onderwerp van zijn in november 2023 uitgekomen boek: Ontdek Winterkenmerken

Op winteravontuur in eigen land door Dirk Slagter

Wandelen in winterlandschap saai? Nu niet  meer.

Zelfs aan kale bomen en stuiken in de winter is een wereld aan leven en soortkenmerken te ontdekken. Dat verandert een saaie winterse boswandeling in een ontdekkingstocht voor iedereen. Zijn boek is na de lezing aan te schaffen.

Tien jaar lang trok Slagter elke winter door Nederland, om van meer dan 370 verschillende soorten bomen en struiken de kenmerken fotografisch vast te kunnen leggen die verraden welke soorten het zijn.

"Dan loop je in de winter door een bos of park en kom je een voor jou op dat moment interessante, mooie, gekke of vreemde boom tegen waarvan je toch wel stiekem de naam zou willen weten. Met natuurapp kom je op dat moment niet veel verder". In zijn boek ‘Ontdek Winterkenmerken van bomen, struiken, bamboes, houtige klimplanten en houtige kruipplanten’ legt hij dit uit hoe je toch kunt zien welke boom of struik het is.

Wat bracht deze bioloog ertoe zich hierin te verdiepen? Dirk Slagter blijkt een man met geduld en oog voor detail. En, niet onbelangrijk: zijn 40 jarige ervaring als biologiedocent in Haarlem heeft hem geleerd complexe zaken op een heldere manier te presenteren en toegankelijk te maken. Over zijn fascinatie voor de winterse natuur zegt Dirk: “Bij natuur denken de meeste mensen aan de lente en de zomer. De herfstkleuren maken het seizoen na de zomer ook nog een beetje de moeite waard, maar zodra de boomtakken kaal worden ebt de interesse meestal weg. Niet alleen gewone buitenmensen, ook veel van mijn vakgenoten vinden de winter nauwelijks interessant. Dat vind ik niet terecht. In de winternatuur is er zoveel te zien om van te genieten. Maar je moet de details weten te herkennen. Hulp voor geïnteresseerden is tot nu toe moeilijk te vinden. Als je googelt kom je nauwelijks Nederlandse informatie tegen. Met mijn boek wil ik daar verandering in brengen.”