De Bilt/Bilthoven

De Jumelagetuin in de eerste helft van 2024

Tijdens contacten met de wethouder in 2023 hoorden we dat het grindpad van de Jumelagetuin ontoegankelijk was voor rolstoelers. Dat waren we ons natuurlijk al bewust vanaf de aanleg , alleen was de halfverharding bij aanleg helaas te duur en is er noodgewongen voor grind gekozen. Eind 2023 hoorden we via de wethouder dat er mogelijk nog een potje beschikbaar was (vanuit betere toegankelijkheid) waaruit dit wellicht gefinancierd zou kunnen worden!  De begroting voor de aanleg werd vlot goedgekeurd en op 22 april werd er een prachtig verhard pad op geleverd. Daardoor is de tuin nu veel beter toegankelijk is voor kinderwagens, rolstoelen en rollators, en ander rollend materieel. Zoals u wellicht in de Vierklank hebt kunnen lezen schijnt er nu zelfs gefietst te worden op het nieuwe pad! Alhoewel het niet persé verboden is om daar te fietsen, en eigenlijk best wel een uitdaging met die scherpe bochten, lijkt het ons geen goed idee om hier een gewoonte van te maken. Voor je het weet, fiets je dwars door een perk…

De gemeente zorgde dit jaar ook voor een grote hoeveelheid bladcompost (gefermenteerd blad van de bladcampagne), die de onderhoudsploeg in een flinke laag op 4 april verspreidde over de tuin en waar alle planten zeer dankbaar voor zullen zijn. Het was zelfs zoveel dat we ook de naastliggende perken hebben laten meedelen. Het natte voorjaar doet de tuin verder goed. De door Coesfeld geschonken boom, de "Cornus kousa chinensis” staat dit jaar gelukkig wel mooi in bloei, net zoals de alliums, geraniums, digitalis, phlomis en vergeet-mij-nietjes.

Heb je zin om een keer mee te doen met het onderhoud van de tuin, geef je dan op via info@bilt.groei.nl mét je mobiele telefoonnummer, dan geven we via onze jumelagetuinapp een seintje als we weer aan de slag gaan. 

 

 

Augustusnieuws uit de Jumelagetuin

Na de zonnige en warme junimaand een erg natte maand juli en dus ging de onderhoudsploeg weer een rondje onkruid wieden. Dat gaat lekker snel als je met een man of zes bent. De tuin groeit en bloeit. In sommige delen van de tuin schijnt meer zon dan ingeschat en vervangen we schaduwplanten door zonaanbidders. Gelukkig kregen we in het voorjaar en ook later zaailingen en stekken van vele leden van onze afdeling waarmee we nog wat lege plekken kunnen opvullen. Ook dit jaar bloeit de Leonotis (leeuwenoor) weer indrukwekkend, wat een mooie plant (dank Leo!). Hij vormt veel zaad, dus kunnen we volgend jaar wel wat missen voor de liefhebber.

De Jumelage(onderhouds)commissie

De  Jumelagetuin juni 2023

Inmiddels is de tuin een jaar oud en hebben de meeste planten zich dit 2e jaar goed ontwikkeld. Een aantal wat minder en die zullen deels worden vervangen door planten die meer zonminnend zijn en beter tegen droogte kunnen. Ook hebben we verschillende eigen zaailingen in de tuin gezet. De tuin blijft in ontwikkeling en dat is maar goed ook. De twee kersenboompjes (1 van Coesfeld en 1 van G&B) doen het goed, maar we hebben nog geen kersen dit jaar. De compost in het voorjaar heeft veel goed gedaan, Richard van Donselaar (gemeente De Bilt) heeft gezorgd voor een prachtig bijenhotel en op 10 juni hebben we de G&B-bank feestelijk in gebruik genomen. De afgelopen zeer droge periode hebben we geprobeerd wel, maar met mate, water te geven om de planten te stimuleren dieper te wortelen zodat ze in de toekomst grotendeels voor zich zelf kunnen zorgen. Maar in geval van zo’n lange aaneengesloten droogteperiode zullen we ook in de toekomst wel water moeten blijven geven. Voordeel van zoveel droogte is wel dat het onkruid ook maar met mate groeit.

Kom vooral een kijkje nemen en heeft u ter (aan)vulling nog leuke planten: graag! Heeft u zin om mee te tuinieren, laat het weten!

 

De Jumelagetuinploeg: Elly, Martine, Ellen, Tine, Bart, Jan, Yvonne, Joke 

Koningsdag 2023 in de jumelagetuin

Tijdens de festiviteiten op Koningsdag rond Jagtlust was de Groei&Bloei onderhoudsgroep in G&B-shirts druk aan het werk in de jumelagetuin. Dat werd gespot door fotograaf Nelly Oelderik, die tegelijk ook de G&B-jubileumtulpen fotografeerde.

Nieuws uit de Jumelagetuin maart 2023

Op de website van onze vereniging is te lezen hoe de Jumelagetuin op 3 juni 2022 is geopend. Dit na een aantal dagdelen noeste arbeid van G&B leden. De tuin is gelegen direct naast Jagtlust en als u de tuin komt bekijken staat er nu al een mooie bank op u te wachten om even rustig te gaan zitten. Het leuke van de tuin is dat we met een aantal vrijwilligers samen het onderhoud doen. Voor een deel zijn de planten gekocht, maar vooral trots zijn we op de stekken die we van leden hebben gekregen. De tuin staat voor de verbinding met onze zustergemeente Coesfeld en ook die hebben bomen geschonken. Hoe staan we er nu voor?

Na de winter hebben we een dikke laag compost gestrooid in de jumelagetuin zodat de tuin er straks prachtig bij staat als we de ingebruikname van de jumelagebank gaan vieren op 10 juni. Er is nu ook nog van alles te zien in de tuin. De Leonotis staat nog steeds fier rechtop, er bloeit een prachtige Kerstroos, de grassen vormen een mooi winterbeeld, net als de asters.

Hier en daar beginnen de bollen ook boven te komen, als eerste de tête-à-tête narcissen en blauwe druifjes. We hebben in het najaar tulpenbollen gepoot in de vorm van het cijfer 100, als aandenken aan ons 100-jarig bestaan. Ben benieuwd of we dit ook gaan terugzien als de tulpen bloeien! Als het goed is, heb je daar vanaf de bank een prachtig zicht op. De tuin is nu bijna door alle seizoenen heen gegaan en zoals dat ook met je eigen tuin gaat, zie je dan pas welke plant goed op zijn plek staat en welke niet. Er hebben alweer wat verhuizingen plaats gevonden. Er is nog plaats voor nieuwe planten, vooral wilde inheemse planten, we zijn geïnspireerd door het boeiende verhaal van Martin Stevens. Alleen de paardenbloem, die gaat ons nog iets te ver…. Die mag wel tussen de stenen op de parkeerplaats en wie weet in de toekomst! Kom vooral kijken, de tuin is altijd open.

En mocht u nog stekken hebben op de site staat welke planten we graag erbij willen hebben.

En wilt u mee tuinieren, u bent van harte welkom, 

De Jumelagetuinploeg: Joke, Elly, Martine, Elly, Ellen, Tine, Bart, Jan, Yvonne 

Oproep voor extra planten/ bollen Jumelagetuin

Beste leden van Groei&Bloei, 

We hopen dat u al eens een bezoek heeft gebracht aan de Jumelagetuin bij ons gemeentehuis Jagtlust. Ondanks de droogte de afgelopen maanden heeft de tuin zich al aardig ontwikkeld. Maar er zijn meer planten nodig en we zijn nog op zoek naar een aantal planten die mogelijk bij u in de tuin staan en die u kunt stekken/scheuren. 

Specifiek zijn we op zoek naar: 

 Witte Vinca 

 Zo donker mogelijke Heughera die wel in de volle zon kan staan 

 Mooie grassen die nog niet in de tuin staan, of Miscanthus sin. Malepartus 

 Herfstanemoon Anemone Honorine Jobert (wit) 

 Hoge Achillea 

 Bloembollen voor het voorjaar 

Heeft u een stek voor ons neem dan contact op met de secretaris van G&B Joke Schreuder. Maar ga er vooral eens kijken in de tuin en wilt u ook een bijdrage leveren aan deze tuin u bent van harte welkom. 

Hartelijke groet 

De werkgroep Jumelagetuin van G&B (Joke, Elly, Martine, Elly, Ellen, Tine, Bart, Jan, Yvonne) 

3 juni Opening Jumelagetuin en aanbieden van de stele door dhr. Öhmann

Opening van Onze jumelage tuin bij gemeentehuis Jagtlust

Op een zonovergoten vrijdag, drie juni, was het zo ver en ontmoetten mensen uit Coesfeld en de Bilt elkaar om een gemeenschappelijk project af te sluiten en het resultaat feestelijk te openen. Hiervoor was de oud burgemeester Heinz Öhmann met enige medeburgers uit Coesfeld naar de Bilt gekomen. Na de openingswoorden van de voorzitter van het jumelage comité Tine Rigter, werd een toepasselijk gedicht voorgedragen door de heer Giphart:

Verwachting

Smeltwater uit de bergen, raak mij aan:
de sterren kenteren en de nieuwe maan
voorzegt de lente. Winterlang verstoken
van u, smeltwater aan de sneeuw ontloken, wacht ik u, om in bloemen op te staan.

Toelichting:
In de oorlog zijn we van zoveel verstoken geweest dus hunkeren we naar vrede en vriendschap. Het tij keert en een nieuwe lente brengt hoop. Daar wacht de dichter op, om in bloemen op te staan. In ‘bloemen opstaan’ is een schitterend beeld: de verwachting of de hoop op een nieuw begin van leven in vrijheid en vriendschap. 

 

Vervolgens openden Heinz Öhmann en burgemeester Sjoerd Potters de tuin en onthulden een kunstwerk dat Öhmann aan de Bilt heeft geschonken. Tot slot verklaarde de burgemeester de tuin voor geopend en konden de aanwezigen een kleine wandeling maken, het kunstwerk bewonderen of even rusten na alle mooie woorden op de door de afdeling Groei&Bloei geschonken bank.

De stedenband die de beide gemeenten 45 jaar geleden zijn aangegaan, heeft door de jaren heen veel burgers en verenigingen met elkaar in contact gebracht. In de Coronaperiode kwam deze uitwisseling vrijwel tot stilstand. De oud burgemeester van Coesfeld bedacht samen met het jumelage comité de Bilt een project waarbij de samenwerkingsgedachte tussen de twee gemeenten ook in Coronatijd kon worden vorm gegeven. Wat is er niet mooier en verbindend dan groen! Het tuinproject was geboren.

Voor meer foto's: KLIK HIER

Het plaatsen van de stele op 2 juni

Het plaatsen van de G&B-bank - in beton

Het graven van het gat voor de stele

Inmiddels is de Jumelagetuin bij Jagtlust bijna volledig aangeplant met heel veel plantgoed, zowel gekocht als geschonken (veel dank aan de gulle gevers!). Ook hebben we een plaats gevonden voor de vele ontvangen uitgebloeide bollen waarom we vroegen in een stukje in de Vierklank. Heel leuk om te zien dat mensen niet alleen zo’n stukje lezen maar ook met bolletjes komen.

De enthousiaste onderhoudsploeg heeft het daarna vooral druk gehad met watergeven gedurende de afgelopen heel erg droge weken. Maar gelukkig zijn er nu een aantal buien overgekomen waardoor de planten er lekker fris bij staan.

We zijn erg blij met de medewerking van meerdere personen van de gemeente, die niet alleen meedachten bij de aanleg, maar ook zorgden voor  toestemming voor het plaatsen van een tuinbank, geschonken door onze Groei&Bloei-afdeling. En de afdeling Groen, die heel praktisch voor ons groenafval afvoerde en boomstammetjes leverde als rand om de borders.

Als kers op de taart zal -  als alles goed gaat – de stèle, geschonken door de gemeente Coesfeld, bij de opening zijn plaats krijgen in de Jumelagetuin. EN: staat de bank er, die onze G&B-afdeling zal schenken aan de Jumelagetuin.

Op de 1e foto is te zien hoe Jan en Jean-Jacques het gat graven waar het kunstwerk komt, en op de laatste 4 foto's hoe Jean-Jacques de inmiddels aangekochte G&B-bank veilig en vooral stevig verankerd in beton (met veel dank aan J-J die er zondagmiddag in de regen tot 21.00 uur mee bezig was!)

De opening van de Jumelagetuin zal plaatsvinden op 3 juni vanaf 11 uur. Tine Rigter, voorzitter van de jumelagecommissie, vertelt over het ontstaan van de tuin. De heer Öhmann onthult het bord en daarna volgt de overhandiging van de stèle met een speech van mevrouw Diekmann, burgemeester van Coesfeld,  en een dankwoord van onze burgemeester Potters.

PM: op 30  juli is de jumelagetuin ook opgenomen als open tuin en zijn er tussen 12.00 en 15.00 uur een paar vrijwilligers aanwezig om uitleg te geven. Kom dus vooral kijken!

Namens de G&B-vrijwilligersgroep, Joke Schreuder

Aanleg Jumelagetuin van start!

Het doet de Jumelagecommissie én onze afdeling veel genoegen dat na het aanleggen van het pad en plantklaar maken van de grond nu ook de aanleg van de Jumelagetuin van start is gegaan met het planten van een Cornus kousa chinensis. Er is inmiddels een groepje enthousiaste leden van onze afdeling, die samen op 4 maart de meerstammige Cornus hebben geplant en binnenkort beginnen met de aanplant van de overige planten. Het zou superleuk zijn wanneer we hier echt een G&B-project van kunnen maken. Onze vraag is daarom: heeft u wellicht nog stekken over van planten van bijgaande lijst?  Voor de plantenlijst: Klik Hier

Zo ja, dan graag een email naar info(at)bilt.groei.nl  met opgave van welke plant(en) en hoeveel stekken u per soort kunt leveren. PS: het zou heel fijn zijn als ze afgeleverd worden bij uw secretaris op de Prins Hendriklaan 12 (ik zet een krat neer in de voortuin voor geval ik afwezig ben). Graag met een label erbij met de plantnaam. Lukt het vervoer niet, dan zorgen wij dat ze opgehaald worden. 

Alvast héél erg bedankt!

Namens het team van de Jumelagetuin,

Joke Schreuder 

Jumelagetuin Coesfeld-De Bilt bij gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven gaat door!

Begin 2021 hoorde onze Jumelagecommissie De Bilt-Coesfeld, dat de commissie in Coesfeld bezig was met het bedenken/ aanleggen van een De Bilt-plantsoen in Coesfeld en ontstond het idee iets dergelijks ook in onze gemeente aan te leggen. De Jumelagecommissie nam contact op met onze G&B-afdeling voor raad en advies rondom ontwerp en aanleg. Aanvankelijk dreigde het plan te stranden, maar inmiddels heeft de Gemeente De Bilt zich bereid verklaard het plan te ondersteunen, heeft een stuk terrein van +/- 100 m2 beschikbaar gesteld en is er aan de Jumelagecommissie geld toegezegd voor de grondbewerking en aankoop plantmateriaal. Coesfeld bood aan de kosten van een aan te planten boom(pje) te bekostigen (Cornus Kousa Chinensis, deze wordt geplant).

Ellen, Elly, Joke en Gerard zijn vanuit onze afdeling betrokken bij dit project (overleg, meten, tekenen ontwerp, plantschema). Uiteraard heeft Gerard een grote bijdrage geleverd bij het kiezen van de planten. We hebben in 2021 kennis genomen van het plantschema in Coesfeld en geprobeerd ons plantschema daarop te laten aansluiten.

Voor de plantenlijst, per perk ingedeeld

Bezoek van Monika en Josef Rahmann uit Coesfeld aan Bilthoven in 2020

Juli 2019 Bezoek van Groei&Bloei De Bilt aan de Gartenfreunde in Coesfeld