G&B-Ledenavond 1 oktober locatie P. de Hooghflat, zaal op de 1e verdieping. Graag de hoofdingang gebruiken. Parkeren op het terrein alleen op plekken zonder nummer(bord) en verder langs de De Hooghlaan. Toegang voor leden gratis, niet-leden betalen € 5,00 incl. koffie/thee.
Zaal open 19.30, de lezing begint om 20.00 uur
Inhoud lezing:
Plantennamen zijn spannender dan u denkt!
Als amateurtuinier heeft u veel met plantennamen te maken. Immers U koopt een specifieke plant onder een naam of U zoekt informatie over een specifieke plant. Plantennamen zijn daarbij erg handig voor de aanduiding en communicatie. Maar wist U ook dat het een zeer boeiend onderwerp is? Linnaeus is een belangrijke grondlegger voor de botanische naamgeving. Voor tuinplanten zijn veel specifieke rassen ontwikkeld die onder verplichte rasnamen worden geregistreerd. Daarnaast wordt voor consumenten vaak een Nederlandse naam gebruikt. En verkopers gebruiken vaak weer extra handelsnamen.
Al decennia lang werkt Marco aan de correcte naamgeving van de planten. Momenteel is hij onderzoeker bij Naktuinbouw de organisatie die in Nederland door de overheid is aangewezen om rassen van groente, landbouw- en sierteeltgewassen te beoordelen op onderscheidbaarheid, homogeniteit en bestendigheid voor registratie en/of kwekersrecht van deze gewassen.
Daarnaast was Marco een van de initiatiefnemers van de standaardlijst Nederlandse namen van cultuurplanten. Doel van deze lijst is om Nederlandse voorkeursnamen aan te geven voor de planten met een toepassing op de plantenetiketten, in de gemeentelijke basisadministratie en in het onderwijs. Hij werkt daarin samen met Mirjam Lemmens van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen.
Door Marco wordt u meegenomen in de spannende wereld van plantennamen en krijgt u de gelegenheid om alles te vragen wat u nog had willen weten. Neem dus vooral ook voorbeelden van plantetiketten met namen mee voor specifieke uitleg door een echte plantentaxonoom (plantennamendeskundige).