Open Tuinen G&B afdeling De Bilt Bilthoven

Struinen in de Tuinen​

Groei en Bloei De Bilt/ Bilthoven heeft ook in 2022 weer Open Tuinen dagen en nodigt op onderstaande adressen mensen uit die van leuke of mooie tuinen houden.

Zij ontmoeten daar tuinliefhebbers, mensen die hun eigen hof van Eden scheppen, of wroeten in de grond heerlijk vinden en hun hobby of plezier graag met u willen delen.

U mag fotograferen, een plantencombinatie opschrijven, een naam van een roos vragen maar niets ongevraagd meenemen, zelfs geen zaadjes. Een groen uitje dus, van gluren is geen sprake u mag op die dag achter de heg of door de poort, u kunt er met liefhebbers praten en vooral genieten van alles wat Groeit en Bloeit. De toegang is gratis.

Zaterdag 4 juni

• Els Bonten, Spoorlaan 21, van 11.00 tot 16.00 uur

De tuin van Els is altijd in ontwikkeling. Er staan steeds meer vaste planten die eetbaar zijn. Els kweekt ook planten speciaal voor bijen want er zijn een aantal bijenkasten aanwezig. Els verkoopt ook planten.

• Familie Sessink, Julianalaan 98B, van 11.00 tot 15.00 uur

Onze tuin is het resultaat van vijf jaar tuinieren door twee plantenliefhebbers met een druk gezinsleven en dito baan. We hebben onze tuin beetje bij beetje aangepast zonder een vastgesteld ontwerp. Daarbij ruilen we ook graag planten met familie en vrienden. Elk jaar wordt het een beetje mooier. We leren welke planten de schaduw of de schrale zandgrond aankunnen en welke niet. Soms komt er spontaan een verrassing op die we laten staan, soms halen we die weg. Zo is de tuin altijd in beweging.

• Elly en Henk van de Wiel, Rubenslaan 8, van 11.00 tot 15.30 uur

Onze schaduwrijke tuin bestaat uit een aantal grote perken en terrassen verbonden door klinkerpaadjes. Van tuinreizen en bezoek aan kwekers neem ik vaak planten mee in de hoop dat ze in mijn donkere, tuin willen groeien, soms lukt het maar lang niet altijd. Daarentegen doen de planten die ik van mijn tuincollega's krijg, het altijd uitstekend. Blij met alles wat groeit zit er weinig structuur in mijn tuin. De voortuin is een gemakstuin, de nu nog groene buxushaagjes zorgen ervoor dat het geheel, ondanks dat er nauwelijks naar wordt omgekeken, er verzorgd uitziet.

Zaterdag 9 juli

• Martin en Ineke van Beest, Overboslaan 62 van 11.00 tot 15.00 uur

Onze voortuin bestaat uit grote redelijk symmetrische vakken met vaste planten en heesters met in het midden een Salix boompje. De achtertuin heeft een lange border met diverse planten en heesters, een vijver met een zitje en ook een rozenboog.  De achterzijde is afgegrensd met vier hoge sparren. De schaduwrijke zijborder bestaat uit hortensia's, hosta`s, hemerocallissen, een pruikenboom en een hazelaar. Het grote achterterras heeft een opstelling met kuipplanten alsmede hang- en klimplanten.

• Peter en Corrie Schildwacht, Blauwkapelseweg 1 van 11.00 tot 16.00 uur

Deze tuin is een "semi natuurlijk"  en grenzend aan het Van Boetzelaarpark met Nederlandse natuurplanten onder andere bijzondere fuchsia’s.

Zaterdag 30 juli

• De Jumelagetuin, Jagtlust, Soestdijkseweg 173 Bilthoven 11.00-15.00  uur

Van 11:00 tot 15:00 uur zijn G&B-ers aanwezig in de Jumelagetuin aan de Soestdijkseweg rechts voor het statige Gemeentehuis. Dit is een bijzondere tuin, ontworpen en ingeplant door een aantal vrijwilligers van G&B. Het hoe en waarom deze Jumelagetuin daar is aangelegd? Kom langs.

• Afke Wynia, Soestdijkseweg zuid 211 Bilthoven van 11:00 tot 15:00 uur

Deze ook wat kleinere tuin is heel anders. Hier krijgen allerlei wilde planten op een prachtige manier de kans om zich tussen de vaste en eenjarige planten te handhaven. Afke probeert het proces een beetje te begeleiden maar met Zevenblad in de tuin valt dat niet mee.

• Rina Verweij, Middellaan 1 van 11.00 tot 15.00 uur

Bij Rina zijn we vaker te gast geweest, zij heeft een wat kleinere voor- en achtertuin met een grote variëteit aan vaste planten en struiken en daarnaast mooie grote exemplaren van de Ricinus, de Wonderboom.

Zaterdag 6 augustus

• Gerard van Maarsseveen, Distelvink 46 van 10.00 tot 16.00 uur

Deze door veel leden vaak en graag bezochte tuin heeft heel veel (!) bloeiende vaste planten en struiken, veel kuipplanten waaronder fuchsia’s.

• Ton Oostveen,Koningin Julianalaan 64, zijn we van 10:00 tot 13:00 uur

Ik heb een hoekwoning en mijn achtertuin kom je binnen via een mooie beukenhaag. De achtertuin heeft twee tuinkamers met dito terrassen en trendy tuinmeubelen. Zo ook de grijze vierkante tegels die in 2021 gelegd zijn. De scheiding van de tuinkamers is middels een begroeide pergola met geurende roze klimrozen en blauweregen. De achtertuin meet 7 meter bij 18 meter, maar oogt groter, mede omdat mijn woning omringd is door gemeentelijk groen. Het is een combinatie van vaste planten, bloeiheesters en siergrassen. Veelal bij en vogel vriendelijk. Ook een grote egel foerageert hier. Mijn voortuin is beplant met heide en vind ik zelf gewoon.