8-10 juni Tuinreis naar Zeeland

Verslag Tuinreis 2021 naar Zeeland

Ondanks dat Garden Tours ons 17 maart 2021 per mail had laten weten dat de voor juni geplande tuinreis naar Zeeland  definitief zou kunnen doorgaan, bleef het tot op het laatste moment spannend of dat inderdaad zo zou zijn en onder welke beperkingen. Het geluk was met ons en zo vertrokken we dinsdag 8 juni ’s ochtends met 34 deelnemers en chauffeur Marcel (bekend van onze Oxford-/Birkshirereis in 2019), met Willemien Swane als onze reisleidster. Behalve dat een deelneemster helaas afhaakte, was er ook het trieste bericht dat Han Goud in maart jl. is overleden. Velen zullen nog vanwege zijn mooie fotoreportages van een aantal van onze reizen kunnen nagenieten. Zijn vrouw Marlise heeft zich laten overhalen toch met onze reis mee te gaan, heel dapper maar ook heel fijn  dat ze er toch bij was  en ons o.a. in haar maritieme kennis liet delen. Ook hoorden we dat Liesbeth Ongering-van Driesum onlangs is overleden. Vanwege de ziekte van haar man Hans-Ep ging zij de laatste twee jaar zonder hem met onze reizen mee. Wij zullen hen missen!

Na een vlotte busreis bezochten we als eerste tuin Landgoed Jorissenhoeve van de familie Lambregts-van Poppel in Schijf, gevolgd door de privetuinen van resp. Louise van den Akker in Baarland en Willeke Verschure’s  tuin “Pionier-ster” in Grijpskerke. Op woensdag volgde een bezoek aan de privetuin “The Hidden Gardens” van de familie Van Damme in Vogelwaarde met daarna een verzorgde en lekkere lunch in Breskens aan Zee. Een heel zomers gebeuren met over het strand naar de Westerschelde uitzicht op Vlissingen. Gelaafd vervolgden we onze tuinbezoeken aan de romantische privetuin “De Zeeuw” van familie De Waele in Retranchement en de privetuin “Juust Wa’k Wou” van het echtpaar Jacobse in Schoondijke. Vanwege hun leeftijd waren ze begonnen hun tuin onderhoudsvriendelijker te maken door o.a. de hagen te verlagen, zodat ze voortaan zonder ladder gesnoeid kunnen worden. De laatste dag was er een bezoek aan “ ’t Hof Ravenstein” in Grijpskerke. Hier gaf mw. Van Montfrans een uitleg van hun inspanningen nadat zij met man en kinderen daar in 1998 waren komen wonen en de historie van deze plek ontdekten. In het landschap is deze reconstructie in plattegrond herschapen en in fantasie qua bebouwing weer voor te stellen. Tijdens het bezoek aan “de Houtenhandsche hof” in Kouderkerke hadden we het geluk dat de nevels van die ochtend in zoverre waren opgetrokken, dat we de aangekondigde gedeeltelijke zonsverduistering tussen de wolken door goed konden waarnemen. Tijdens de lunch in de buurtuin zaten we gezellig aan tafels en konden we genieten van een groter gezelschap dan de tweetallen tijdens de ontbijten en diners in ons hotel. Op weg voor een afsluitend bezoek gaf Fietje de Muinck Keizer-Vaarzon Morel via een persoonlijk verhaal een inkijkje in de historie van Veere. Daar volgde een wandeling naar keuze over de kade, het marktplein of via achterstraatjes met weelderig begroeide mooie oude stadsmuren. Er waren zelfs terrassen open om te genieten van het weer op gang komende toerisme.

Helaas kon het geplande eten in Tilburg bij Bram van Beurden (reisleider op onze Engelandreizen) niet doorgaan, omdat zijn pizzaria was afgebrand. Maar het afscheidsdiner bij het ons bekende “Boswachter om ’t Mastbos” in Breda was een waardig sluitstuk.

Al met al was het een geslaagde tuinreis met mooie en diverse tuinen met rozen veelbelovend in knop of toch al bloeiend (ook hier was alles later door de lange en frisse regenperiode in het voorjaar). Over het Strandhotel Westduin in Koudekerke was niet iedereen even tevreden, wel gaf de ligging achter de duinen gelegenheid tot mooie avondwandelingen door de duinen en/of over het strand en fraaie zonsondergangen. Rest ons Willemien en Gerry Swane te bedanken voor de vele jaren dat zij zich hebben ingezet de tuinreizen in overleg met Garden Tours voor ons te organiseren, mogelijk te maken en daar een culturele touch aan te geven. Daarvoor onze hulde en grote dank!!

Coby van Spengen

PS: voor meer foto's KLIK HIER