De Bilt/Bilthoven

Dagtocht 4 juli 4 tuinen rondom de Veluwe

Graag begin ik met de reactie van Marjan en Cees 5 juli op info@bilt.groei.nl: “Goede morgen Sylvia. Heel hartelijk dank. We hebben genoten.”

Gelukkig kon de dagtocht 2020 tóch doorgaan en gingen we met 26 deelnemers op pad, dit keer allemaal met mondkapje op in de bus en lunch in de tas.

Tuin 1 Aan 't Leusveld

De 1e tuin in Brummen ‘aan ’t Leusveld’ was een heerlijke tuin vol zaailingen, die vanzelf kwamen aanwaaien en na goedkeuring mochten blijven.  De tuin ligt rondom een gezellig huis aan de rand van het gelijknamige natuurgebied met doorkijkjes over de akkers naar de bosrand, mooie borders, een zwemvijver, een heus plein met centraal een meerstammige hoge boom omringd met potten vol planten, een overdekt terras, een kas en een grasveld met wilde bloemen.

 

Tuin De Lage Oorsprong

Voor de 2e tuin reden we over de Veluwe naar Oosterbeek voor de tuin ‘De Lage oorsprong’, die vóór WO II de tuin was van het gelijknamige landhuis. De oude tuinmuur waarlangs het fruit werd gekweekt staat er nog en is gerestaureerd. Ook andere onderdelen van de oude tuin zijn opnieuw gebouwd/ aangelegd en ingeplant. In de tuin tussen de planten veel kunst. Er zijn twee oranjerieën: een meer traditionele met planten en hier en daar wat zitjes en een recente van meer moderne architectuur met vooral een horecafunctie. In de zijtuin binnen de beschutting van de muren waren er vooral enthousiaste geluiden te horen voor de prachtige grote witte bloemen met groot geel hart van de Romneya Coultera of Californische boompapaver.

Tuin Het Polhuis

Voor de 3e tuin Het Polhuis reden we weer over de Veluwe, nu in noordelijke richting, naar Ermelo waar we de privétuin van een enthousiast kwekersechtpaar bezochten, gelegen rondom een (inmiddels geheel verbouwde) boerderij. Aan de achterkant een enorme kas, die de tuin afschermt van de gebouwen en akkers van hun hortensiakwekerij.Wat een prachtige tuin, zoveel potten in prachtige combinaties, wat een mooie borders in kleuren, die geleidelijk overlopen in andere combinaties. Ronde, glooiende vormen, een mooie vijver en voor het huis midden op het grasveld een grote Catalpa, volop in bloei.Je moest goed kijken om het pad achterlangs niet te missen met een al bijna overgroeide berceau en een paadje achterlangs omgroeid met schaduwplanten.

Oener Kijktuin

De laatste tuin was de ‘Oener Kijktuin’ met alweer een enorme oude bloeiende Catalpa. In de tuin verschillende vaste plantenborders, vaak opgesierd door kunst of brocante. We lieten ons de koffie met cake en verse aardbeien met room goed smaken! Er is een brocantewinkel, waar de eigenaresse tevens haar schilderijen exposeert. Aan de achterijde van de tuin een grote paddenpoel en ruime vergezichten op de omgeving.

Net als Marjan en Cees heb ook ik erg genoten,

Joke Schreuder

Voor alle foto's: KLIK HIER