De Bilt/Bilthoven

Terugblik op bezoek aan museumtuin en tentoonstelling 'Schilders van Licht' Singer Laren

Donderdag 24 september was het zo ver. Het bezoek aan het Singer Laren met haar prachtige museumtuin (uiteraard ontworpen door Piet Oudolf) en minstens even prachtige collectie. We troffen het precies met het weer, en ook zo eind september is er nog zat moois te zien in de tuin. 

Binnen werden we meegenomen op een reis door -mijns inziens- een van de meest boeiende periodes in de Nederlandse schilderkunst. Van de wat grijzere en statigere schilderijen van de Haagse school verplaatsten wij ons naar zomerse Zeeuwse stranden en Larense landwegen, al dan niet geschilderd in verfijnd pointillisme. Schilderijen waarvan het soms echt lijkt alsof ze bijna licht geven, zo vibrerend. Ook namen we een klein kijkje in het bruisende Parijse leven in het begin van de 20e eeuw, in schril contrast met het rauwe arbeidersleven van ons eigen Nederland. Vanuit daar gingen we naar de zinderende schilderijen van bijvoorbeeld Jan Sluijters, waar het licht niet meer perse op realistische, maar meer op gevoelsmatige wijze werd weergegeven. Ten slotte zagen we niet alleen de weergave van het natuurlijke licht, maar ook de uitvinding van het kunstlicht en de invloed daarvan op de schilderkunst.

Het mooie van het bezoeken van een museum met een groep is het ontdekken van ieders eigen “kijkwijze”. Ieder heeft een eigen smaak en een eigen oog voor detail. En het leuke van het bezoeken van een museum met een Groei&Bloei- groep is dat uiteraard elk stukje begroeiing onder de loep wordt genomen en het liefst met naam en toenaam genoemd wordt. Al met al vonden ik/wij het een zeer geslaagde tentoonstelling met een gezellige groep!

Evelien Coufreur-Blaauwendraad

Voor meer foto's: KLIK HIER