Dinsdag 1 mei, 20:00 uur, De Koperwiek, Koperwieklaan 3, Bilthoven

(graag de zijingang gebruiken) Entree voor leden gratis, niet-leden betalen 5 euro (incl. koffie/thee)

Hans Huizing: Bollen en knollen van Zuid-Afrika

Van Agapanthus tot Veltheimia. Wat u te zien krijgt is slechts een kleine greep uit de overweldigende hoeveelheid soorten bolgewassen uit Zuidelijk Afrika. Waarschijnlijk het gebied met de grootste verscheidenheid aan bolgewassen op aarde.

Deze PowerPoint presentatie geeft een indruk van de enorme verscheidenheid aan soorten.

De meeste planten zijn gefotografeerd op hun natuurlijke standplaats in de Oost-Kaap provincie tijdens botanische reizen in februari  2010, 2014 en 2017. Toen hebben we het zomerregengebied bezocht tussen Port Elizabeth en de grens met Lesotho. De verscheidenheid aan bloeiende planten tijdens deze reizen is ronduit overweldigend. Wist u trouwens dat onze Gladiool Zuidafrikaanse voorouders heeft? En dat het geslacht Gladiolus alleen al meer dan 250 verschillende soorten telt? Vooral de zomergroeiers zijn heel mooi en hier gemakkelijk te kweken. Als voorbeeld noem ik de prachtige Gladiolus ecklonii die gewoon bij mij in de tuin bloeit. Kijk maar eens op mijn website; www.hanshuizing.nl

Een groot aantal van de getoonde soorten kan met de juiste behandeling ook gemakkelijk in Nederland gekweekt worden. Een aantal soorten kan met wat winterbedekking in strengere winters hier gemakkelijk overleven. Maar met het veranderende klimaat is dat eigenlijk nog nauwelijks nodig.

De meeste bollen bij mij in de tuin komen op eigen kracht de winter door. En de wat gevoeliger soorten kunnen vanaf eind April / begin Mei gewoon buiten in de pot of ingegraven in de tuin gekweekt worden. Heeft u alvast vragen? Stel ze gerust. Op mijn website kunt u ook alvast een kijkje nemen en krijgt u een klein beetje een beeld wat u bij de lezing kunt verwachten.

www.hanshuizing.nl

Mar
Ze zijn er weer: pad en hagedis
Mar