Uitnodiging ledenavond

Dinsdag 8 januari 2019, 20:00 uur, zaal open 19.30  De Koperwiek, Koperwieklaan 3, Bilthoven (graag de zij-ingang gebruiken)

Entree voor leden gratis, niet leden betalen 5 euro.

20.00-20.30 Voorafgaand aan de lezing zal Willemein Swane informatie geven over de tuinenreis 2019, die weer naar Engeland gaat en wel naar Oxfordshire en Berkshire. Datum: 27 juni t/m 1 juli via de tunnel (niet meer met de boot dus). Zie ook de informatie hierover in het Infoblad november/december/januari. En voor meer foto's : Opens internal link in current windowKlik Hier

20.30 Lopen op Lesbos en Kreta door Henny van der Wilt

Lesbos is na Kreta het grootste eiland van Griekenland met 370 km kustlijn, met veel variatie aan landschappen en vochtige voedselrijke biotopen. Lesbos is een stop tijdens de trek voor 325 vogelsoorten in voor- en najaar. We zien zwarte ooievaars, steltkluten en zilverreigers.

We bezoeken het versteende woud. 20 miljoen jaar geleden werd westelijk Lesbos door een vulkaanuitbarsting getroffen en met een dikke laag lava bedekt. Toen heerste er een subtropisch klimaat met wouden van Sequoia’s. Door gebrek aan zuurstof, verbrandden de bomen niet, maar versteenden. Gedurende de laatste eeuwen zijn die bomen bloot gewaaid. De dikste boom heeft een omvang van 13 meter.

Kreta betekent, krijt. De witte bergen ’Levka Ori ’zijn van kalk. Met toppen boven de 2000 meter het hoogste gebergte van Kreta. Er zijn wel 300 kloven, uitgesleten door smeltwater, dat naar zee stroomt. De Samariakloof is de bekendste en erg mooi. Je loopt door een kloof met 1000 meter hoge wanden naast je. Bovendien groeien er bijzondere planten. Er komen slangen en schildpadden voor. De Lassithi hoogvlakte is belangrijk voor de voedselvoorziening. Er wordt graan en aardappels verbouwd. Verder wonen op Kreta 400.000 schapen en 300.000 geiten. Een gezellige boel, die voor lekkere kaas zorgen.

Volkstuin: oogsten en opruimen
mijn huis en tuin dieren