Open tuinen afdeling De Bilt Bilthoven e.o. Zomer 2019

Open tuinen 2019

De commissie open tuinen is blij dat de volgende personen bereid zijn de komende weken hun tuin open te stellen.

Op zaterdag 1 juni bent u welkom bij

1.      1. Henk en Elly van der Wiel

Rubenslaan 8

Van 11.00 tot 16.00 uur

Na de aanbouw van een serre is de hele tuin ongeveer 15 jaar geleden opnieuw aangelegd.

Alle bomen en struiken zijn toen blijven staan waardoor een schaduwrijke tuin ontstond. Het gras dat toch niet wilde groeien is niet meer terug gekomen en heeft plaatsgemaakt voor grote perken met terrassen verbonden door klinkerpaadjes. De voortuin is een gemakstuin, de nu nog groene buxushaagjes zorgen ervoor dat het geheel, ondanks dat er nauwelijks naar wordt omgekeken, er verzorgd uitziet. Van tuinreizen en bezoek aan kwekers neem ik steeds planten mee in de hoop dat ze in mijn donkere, droge tuin willen groeien, soms lukt het maar lang niet altijd. Daarentegen doen de planten die ik van mijn tuincollega's krijg, het altijd uitstekend. Blij met alles wat groeit zit er weinig structuur in mijn tuin en is er dus ook voldoende plaats voor onkruid.

2.                       2. Katrien Kroes

Rubenslaan 54

Van 11.00 tot 16.00 uur

Een natuurlijke ‘spontane’ (bos)tuin! Ik werk met de natuur mee…..

De natuur laat ik z’n gang gaan maar Ik hou er zelf wel de regie over!

3.                    3. Els Bonte

Spoorlaan 21

Van 12.00 tot 16.00 uur

Vier jaar geleden kregen we de kans onze tuin uit te breiden toen de grond van de buurman te koop was : 600m2 beton. Sindsdien is er veel werk verzet. En hoewel een en ander nog volop in ontwikkeling is, is het inmiddels een heerlijke tuin om te verblijven. Er zijn bijenkasten, een kleine moestuin en er worden veel (bijvriendelijke) planten gekweekt.

Op zaterdag 8 juni bent u welkom bij

Peter en Corrie Schildwacht

Blauwkapelseweg 1

De Bilt

Van 10.30 tot 16.00 uur

Deze zaterdag krijgt u de mogelijkheid een kijkje te nemen in een tuin, die als tuinreservaat aangemerkt kan worden. Dat betekent met name veel diverse beplanting, die voor insecten, vogels en andere dieren interessant is en alleen functionele (half)verharding zodat regenwater makkelijk de bodem in kan vloeien. De eigenaar, een bioloog, zal zelf een en ander over de tuin vertellen.

Daarnaast zijn Marjan van Excel en Marion van Lier van IVN de Bilt van 10.30-14.00 aanwezig om meer te vertellen over ‘Tegel eruit, Plant erin’, ofwel Stichting Steenbreek.
Vergroening van onze tuinen heeft een positief effect op onze gezondheid en is goed voor de natuur en de biodiversiteit. Bovendien zorgt veel groen voor koelte in de hete zomer, helpt het tegen wateroverlast en lage grondwaterstanden.  U kunt zelf een bijdrage leveren door uw tuin anders in te richten. Marjan en Marion beantwoorden uw vragen hierover.

Op zaterdag 22 juni bent u welkom bij

Atie van Huis

Ockeghemlaan 11

Van 11.00 tot 16.00 uur

De voortuin. Aan de rechterkant van het pad naar de garage: een border met o.a. helleborus, lelietjes van dalen. Aan de linkerkant van het pad naar de garage een smalle border met herfstaster, astrantia, epimedum. In het midden van de voortuin een border met diverse planten, omgeven door een pad van schors. Tegen het huis aan nog een hoeveelheid helleborus.

In de achtertuin twee borders met in het midden een pad met schors. Op het terras achter het huis en achter in de tuin diverse planten in potten: o.a. fuchsia, canna, agapanthus, oleander, lantana, bougainville. In hangpotten tegen de garage en het huis geraniums en fuchsia’s. In bakken onder de ramen achter en opzij zomerbloeiers.

Op zaterdag 6 juli bent u welkom bij

Evert en Heleen Blaauwendraad

Tolakkerweg 50

Hollandsche Rading

Van 11.00 tot 16.00 uur

Wij wonen sinds ruim twee jaar in dit huis, er moest veel aan de tuin gebeuren, het eerste jaar vooral gesnoeid en verwijderd en een kleine overkapping gemaakt. Ontwerp in 2018 bedacht met verhoogde vijver, beukenhaag, pergola en nieuwe aanplant.

De oude bestrating is behouden, oud en nieuw door elkaar gebruikt, voorste gedeelte nog in wording.

Op zaterdag 17 augustus bent u welkom bij

Gerard van Maarseveen

Distelvink 46

Maartensdijk

Velen van jullie kennen de tuin inmiddels. Door de tuin nu in augustus open te stellen ziet hij er toch weer heel anders uit. Veel kuipplanten in bloei, alle phloxen bloeien en ook alle fuchsia’s. Ook veel vast planten bloeien. Orchideeën in de kas zijn dan prachtig.

meer
Klik op de advertentie om naar de website van Handelskwekerij Van Bergenhenegouwen te gaan
Klik op de advertentie om naar de website van Boomkwekerij Jan van Vulpen te gaan
Volkstuin: oogsten en opruimen