foto's

Uitnodiging Ledenavond Dinsdag 7 mei, 20:00 uur, De Koperwiek, Koperwieklaan 3, Bilthoven

(graag de zijingang gebruiken) Entree voor leden gratis, niet-leden betalen 5 euro (incl. koffie/thee)

Hans Huizing: Bollen en knollen van Zuid-Afrika

Van Agapanthus tot Veltheimia. Wat u te zien krijgt is slechts een kleine greep uit de overweldigende hoeveelheid soorten bolgewassen uit Zuidelijk Afrika. Waarschijnlijk het gebied met de grootste verscheidenheid aan bolgewassen op aarde.

Deze PowerPoint presentatie geeft een indruk van de enorme verscheidenheid aan soorten.

De meeste planten zijn gefotografeerd op hun natuurlijke standplaats in de Oost-Kaap provincie tijdens botanische reizen in februari  2010, 2014 en 2017. Toen hebben we het zomerregengebied bezocht tussen Port Elizabeth en de grens met Lesotho. De verscheidenheid aan bloeiende planten tijdens deze reizen is ronduit overweldigend. Wist u trouwens dat onze Gladiool Zuidafrikaanse voorouders heeft? En dat het geslacht Gladiolus alleen al meer dan 250 verschillende soorten telt? Vooral de zomergroeiers zijn heel mooi en hier gemakkelijk te kweken. Als voorbeeld noem ik de prachtige Gladiolus ecklonii die gewoon bij mij in de tuin bloeit. Kijk maar eens op mijn website; www.hanshuizing.nl

Een groot aantal van de getoonde soorten kan met de juiste behandeling ook gemakkelijk in Nederland gekweekt worden. Een aantal soorten kan met wat winterbedekking in strengere winters hier gemakkelijk overleven. Maar met het veranderende klimaat is dat eigenlijk nog nauwelijks nodig.

De meeste bollen bij mij in de tuin komen op eigen kracht de winter door. En de wat gevoeliger soorten kunnen vanaf eind April / begin Mei gewoon buiten in de pot of ingegraven in de tuin gekweekt worden. Heeft u alvast vragen? Stel ze gerust. Op mijn website kunt u ook alvast een kijkje nemen en krijgt u een klein beetje een beeld wat u bij de lezing kunt verwachten.

Welkom bij Groei & Bloei afdeling de Bilt, Bilthoven e.o.

Welkom op de website van Groei&Bloei afdeling De Bilt, Bilthoven en omstreken

Een afdeling voor mensen met en zonder groene vingers maar in ieder geval met een warm hart voor bloemen en planten en de natuur.

In 2019  staan er maandelijks  interessante lezingen op het programma,  worden er workshops en excursies georganiseerd, is er een plantjesmarkt waar u plantjes kunt verkopen of nieuwe kopen en kunt u tijdens de “Open tuinen” een kijkje nemen in de tuin van andere leden of uw eigen tuin open stellen.

Over al deze en andere activiteiten is meer informatie te vinden onder de knop “Activiteiten & Actueel”. Van iedere lezing een korte samenvatting, informatie over de meerdaagse tuinreis, ons meest actuele afdelingsblad online, cursussen en workshops en informatie over de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering.

Onder de kop ‘Groentips & Groeninfo vindt u een overzicht van de diverse Groen-activiteiten in onze regio. Daarnaast treft u hier de zaaibrochure van Wiert Nieuman. En verder een verslag in meerdere afleveringen van de ervaringen met haar Wormentoren van Joke Schreuder.

Onder de kop ‘Agenda’  vindt u een overzicht van alle nog komende activiteiten

Terug kijken naar voorbije activiteiten kan onder de knop ‘Foto’s’

Bij ‘Diversen’ vindt u een promotiefilmpje van G&B-landelijk. Na dit filmpje kunt u doorklikken naar een veelvoud aan demonstratie- en andere films over bloemschikken, maar ook naar vele afleveringen van de BBC serie Gardeners’ World.

Veel kijk- en leesplezier!

Leden van Groei&Bloei krijgen 10 maal per jaar het prachtige Groei&Bloei-blad in de bus met daarnaast vanuit onze afdeling 5 maal per jaar ons Infoblad. De meest recente editie hiervan kunt u ook op de website vinden (onder Activiteiten & Actueel – INFOblad).

Leden hebben gratis toegang op de ledenavonden en krijgen korting bij deelname aan cursussen, workshops en excursies. Ook geven diverse bedrijven in onze regio G&B-leden korting.

Nog geen lid, maar wel nieuwsgierig geworden? Kom eens langs op een van onze ledenavonden of schrijf u in voor een cursus of excursie. Lid worden? Meldt u zich dan aan via deze website (zie hiernaast) of bij onze secretaris Joke Schreuder: info(at)bilt.groei.nl of 030-2291041, er is altijd wel een aantrekkelijke aanbieding..

Deze maand in Groei & Bloei

Verliefd op Clivia - Blik op de Tuin no. 898