foto's

Dinsdag 12 juni, 20:00 uur, De Koperwiek, Koperwieklaan 3, Bilthoven

(graag de zijingang gebruiken) Entree voor leden gratis, niet-leden betalen 5 euro (incl. koffie/thee)

Moestuinieren samen met de natuur, door Esther Kuiler

Zeventien jaar geleden ontdekt Esther Kuiler in het Gelderse Renkum de Ommuurde Tuin. Koning Willem III en zijn tweede vrouw Emma vertoefden er ooit. Nu runt Esther met een aantal vrijwilligers op Landgoed Oranje Nassau's Oord haar biologische moestuin. Over deze tuin zal zij ons een interessante presentatie geven. De moestuin wordt omsloten door een prachtige muur; robuust en authentiek. De geschiedenis van de afgelopen eeuw is af te lezen aan scheuren en reparaties. Sinds 1999 is de tuin een productief biologisch tuinbouwbedrijf. De passie ligt bij het kweken van en koken met groenten vol smaken, geuren en kleuren. Ieder jaar worden weer andere soorten geteeld in totaal ruim 400 verschillende eetbare planten; groenten, fruit en kruiden van historische, moderne en wilde soorten. Naast de 400 soorten groenten en fruit, staat in de moestuin een perenboom met een grote historische waarde.

De vrijwilligers van de Ommuurde Tuin hebben subsidie aangevraagd om de Ommuurde Tuin nog mooier en aantrekkelijker te maken. En die hebben ze gekregen! De randen van de Ommuurde Tuin krijgen nu extra aandacht. De tuinzijde van de westelijke muur warmt flink op onder invloed van de zon. Door in de buurt van deze muur bomen en planten neer te zetten profiteren deze planten optimaal van het zonlicht en de teruggekaatste warmte vanuit de muur. Een prachtige plek voor fruit. Dat op zijn beurt is weer super voor de bijen en andere insecten in de tuin. Vóór de muur komen fruitstruiken zoals kiwibes en honingbes. Hieronder worden allerlei bloemen ingezaaid. Ook de houtwal aan de zuidzijde van de tuin wordt ingeplant met fruitbomen en bloeiende planten en struiken. Zo  wordt de biodiversiteit verbeterd en maken we de tuin nog mooier.

Kom van de zomer graag eens kijken!

Welkom bij Groei & Bloei afdeling de Bilt, Bilthoven e.o.

Welkom op de website van Groei&Bloei afdeling De Bilt, Bilthoven en omstreken

Een afdeling voor mensen met en zonder groene vingers maar wel met een warm hart voor bloemen en planten en de natuur.

In 2018 staan er maandelijks  interessante lezingen op het programma,  worden er diverse workshops en excursies georganiseerd, is/ was er een plantjesmarkt waar u plantjes kunt verkopen of nieuwe kopen en kunt u tijdens de “Open tuinen” een kijkje nemen in de tuin van andere leden of uw eigen tuin open stellen.

Over al deze en andere activiteiten is meer informatie te vinden onder de knop “Activiteiten & Actueel”. Van iedere lezing een korte samenvatting, informatie over de meerdaagse tuinreis, ons meest actuele afdelingsblad online, cursussen en workshops en informatie over de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering.

Onder de kop ‘Groentips & Groeninfo vindt u een overzicht van de diverse Groen-activiteiten in onze regio. Daarnaast treft u hier de zaaibrochure van Wiert Nieuman én een artikel over de prachtschubwortel van zijn hand. En verder een verslag in meerdere afleveringen (wordt vervolgd!) van de ervaringen met haar Wormentoren van Joke Schreuder.

Onder de kop ‘Agenda’  vindt u een overzicht van alle nog komende activiteiten

Terug kijken naar voorbije activiteiten kan onder de knop ‘Foto’s’

Bij ‘Diversen’ vindt u een promotiefilmpje van G&B-landelijk. Na dit filmpje kunt u doorklikken naar een veelvoud aan demonstratie- en andere films over bloemschikken, maar ook naar vele afleveringen van de BBC serie Gardeners’ World.

Veel kijk- en leesplezier!

Leden van Groei&Bloei krijgen 10 maal per jaar het prachtige Groei&Bloei-blad in de bus met daarnaast vanuit onze afdeling 5 maal per jaar ons afdelingsblad. De meest recente editie hiervan kunt u ook op de website vinden (onder Activiteiten & Actueel – Maandblad).

Leden hebben gratis toegang op de ledenavonden en krijgen korting bij deelname aan cursussen, workshops en excursies. Ook geven diverse bedrijven in onze regio G&B-leden korting.

Nog geen lid, maar wel nieuwsgierig geworden? Kom eens langs op een van onze ledenavonden of schrijf u in voor een cursus of excursie. Lid worden? Meldt u zich dan aan via deze website (zie hiernaast) of bij onze secretaris Joke Schreuder: info(at)bilt.groei.nl of 030-2291041, er is altijd wel een aantrekkelijke aanbieding.

Deze maand in Groei & Bloei

Volkstuin: het gewas bij de buren…….
bloemen, bijtjes en vlinders