foto's
home

Dinsdag 11 juni, 20:00 uur, De Koperwiek, Koperwieklaan 3, Bilthoven

(graag de zij-ingang gebruiken) Entree voor leden gratis, niet-leden betalen 5 euro (incl. koffie/thee)


Bloemen en insecten: niet zonder elkaar!

 

In deze presentatie maakt u kennis met de bijzondere relaties tussen bloemen en insecten. We realiseren het ons nauwelijks, maar insecten zijn onmisbaar voor het in stand houden van de biodiversiteit. Zonder insecten kunnen vele bloemen simpelweg niet bestaan. Bloembestuiving is onontbeerlijk in de voortplanting van zeer veel planten en bomen. Talloze insecten helpen bij de overdracht van stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Zij zijn de motor, die de rijke plantenwereld in stand houdt. Achter dit idyllische ruilsysteem, voedsel voor stuifmeel, schuilt een harde economie van vraag en aanbod. Dit is de grondslag voor allerlei specialisaties in bloemvorm, kleuren en geuren en bloeitijden en -ritmen. Specialisaties, die zich ook laten zien in aanpassingen in bouw en gedrag van die bestuivende insectensoorten, zodat zij gemakkelijk zoveel mogelijk voedsel kunnen verzamelen. Zonder insecten zouden vele bloemen, planten en bomen uitsterven of simpelweg nooit hebben bestaan.

U zult versteld  staan over de vele manieren en middelen die de verschillende bloemsoorten toepassen om insecten te lokken om zo de bestuiving en bevruchting mogelijk te maken.

Inleider: Frans van Bussel, voormalig docent Natuuronderwijs op de PABO, voormalig directeur van het  NMC,  regionaal natuur- en milieueducatiecentrum regio Zuid-oost Utrecht , oud voorzitter van de KNNV, vereniging voor veldbiologie,  Afdeling Zeist. 

 

 

Welkom bij Groei & Bloei afdeling de Bilt, Bilthoven e.o.

Welkom op de website van Groei&Bloei afdeling De Bilt, Bilthoven en omstreken

Een afdeling voor mensen met en zonder groene vingers maar in ieder geval met een warm hart voor bloemen en planten en de natuur.

In 2019  staan er maandelijks  interessante lezingen op het programma,  worden er workshops en excursies georganiseerd, is er een plantjesmarkt waar u plantjes kunt verkopen of nieuwe kopen en kunt u tijdens de “Open tuinen” een kijkje nemen in de tuin van andere leden of uw eigen tuin open stellen.

Over al deze en andere activiteiten is meer informatie te vinden onder de knop “Activiteiten & Actueel”. Van iedere lezing een korte samenvatting, informatie over de meerdaagse tuinreis, ons meest actuele afdelingsblad online, cursussen en workshops en informatie over de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. 


Onder de kop ‘Groentips & Groeninfo vindt u een overzicht van de diverse Groen-activiteiten in onze regio. Daarnaast treft u hier de zaaibrochure van Wiert Nieuman. En verder een verslag in meerdere afleveringen van de ervaringen met haar Wormentoren van Joke Schreuder.

Onder de kop ‘Agenda’  vindt u een overzicht van alle nog komende activiteiten

Terug kijken naar voorbije activiteiten kan onder de knop ‘Foto’s’

Bij ‘Diversen’ vindt u een promotiefilmpje van G&B-landelijk. Na dit filmpje kunt u doorklikken naar een veelvoud aan demonstratie- en andere films over bloemschikken, maar ook naar vele afleveringen van de BBC serie Gardeners’ World.

Veel kijk- en leesplezier!

Leden van Groei&Bloei krijgen 10 maal per jaar het prachtige Groei&Bloei-blad in de bus met daarnaast vanuit onze afdeling 5 maal per jaar ons Infoblad. De meest recente editie hiervan kunt u ook op de website vinden (onder Activiteiten & Actueel – INFOblad).

Leden hebben gratis toegang op de ledenavonden en krijgen korting bij deelname aan cursussen, workshops en excursies. Ook geven diverse bedrijven in onze regio G&B-leden korting.

Nog geen lid, maar wel nieuwsgierig geworden? Kom eens langs op een van onze ledenavonden of schrijf u in voor een cursus of excursie. Lid worden? Meldt u zich dan aan via deze website (zie hiernaast) of bij onze secretaris Joke Schreuder: info(at)bilt.groei.nl of 030-2291041, er is altijd wel een aantrekkelijke aanbieding..

 

meer

Deze maand in Groei & Bloei

 

 

 

24
Jun
OOK VEEL GEEL
22
Jun
Rozen aan de macht - Blik op de tuin (907)