De Bilt/Bilthoven

Vera Greutink: De eetbare tuin

G&B-Ledenavond 4 april locatie P. de Hooghflat, zaal op de 1e verdieping. Graag de hoofdingang gebruiken. Parkeren op het terrein alleen op plekken zonder nummer(bord) en verder langs de De Hooghlaan. Toegang voor leden gratis, niet-leden betalen € 5,00 incl. koffie/thee. 

Zaal open 19.30, de lezing begint om 20.00 uur

Inhoud lezing:

De eetbare tuin door Vera Greutink

Mooi en nuttig hoeft elkaar niet tegen te bijten! In deze lezing vertelt Vera Greutink hoe je een tuin kunt creëren die leuk is om naar te kijken, maar waar je ook volop uit kunt oogsten. Het ontwerp van een eetbare tuin kan strak zijn met geometrische bedden, of romantisch met een kronkelend pad. Het kan bestaan uit enkele mooi beplante bakken op het terras of honderd vierkante meter beslaan. Vera laat inspirerende voorbeelden zien en bespreekt de meest decoratieve groentes. In de lezing wordt ook uitgelegd hoe je je moestuin zo kunt plannen dat hij er niet alleen in de zomer mooi uitziet en welke technieken je kunt gebruiken om je moestuin onderhoudsvriendelijk te maken.

Ook kan je met bepaalde technieken uit het permacultuur repertoire (zoals niet spitten en mulchen) je tuin beter bestand kunt maken tegen onvoorspelbaar weer, zowel droogte als een overvloed aan water. Je kan een eetbare tuin kunt ontwerpen als een weerbaar ecosysteem dat weinig externe input nodig heeft. Tenslotte komen enkele van haar favoriete klimaatbestendige eetbare planten aan bod, zoals honingbes, olijfwilg en brave hendrik. 

VERA GREUTINK is moestuinier, groenschrijver en ontwerper van eetbare tuinen. Vanaf 1999 tuiniert ze volgens de principes van de permacultuur.  Ze schrijft voor verschillende Nederlandse en Engelse tuintijdschriften, onder andere  Groei & Bloei, De Tuin op Tafel, Tuinseizoen, Buitenleven en Permaculture Magazine. Haar eerste boek 'Tuin smakelijk!' over permacultuur in de praktijk verscheen in november 2015.