Uitnodiging ledenavond

Dinsdag 5 november 2019, 20:00 uur, De Koperwiek, Koperwieklaan 3, Bilthoven (graag zij-ingang gebruiken)

Entree voor leden gratis, niet-leden betalen 5 euro.

‘Wonderwoods’ een leefomgeving waarin mensen, natuur en technologie samengaan; door Timo Cents van Arcadis landschaparchitecten

Wonderwoods is meer dan mooie architectuur, het is een mindset: we laten zien dat natuur en stenen perfect samengaan. In Wonderwoods woon en werk je middenin de stad én middenin het groen. Het doel: een gezond en gelukkig leven – ook in de drukke binnenstad.

De bomen en planten op, in en rond de torens nemen CO2 en andere schadelijke gassen op en geven er zuurstof voor terug. Daarbij absorberen ze ook vervuilers als fijnstof, pollen en uitlaatgassen. Dat maakt de luchtkwaliteit er veel beter op, de lucht wordt natuurlijk gezuiverd en de luchtkwaliteit verbetert.

Bovendien dempen de bomen het stadsgeluid en hebben ze een gunstig effect op het energieverbruik. In de zomer houdt hun schaduw ons koel, in de winter beschermen ze de gebouwen – en de hele straat – tegen weer en wind.

Utrecht is een charmante universiteitsstad. Het is een progressieve en innovatieve stad, perfect geschikt om pionier te zijn op het gebied van deze duurzame stedelijke ontwikkeling. Een stad, die tegengas kan geven tegen de snelle natuurloze verstedelijking. Daarvoor bedachten Stefano Boeri en MVSA architecten twee gebouwen, in plaats van één massief bouwwerk, om de natuurlijke charme van de stad te versterken, en tegemoet te komen aan de behoeftes van de omgeving. Arcadis landschaparchitecten maakten het ontwerp voor het verbindende dakgroen.

De twee torens gaan uit van de relatie tussen natuur en technologie. Toren 1 is ‘introvert’. Hij is bedekt met bomen die de toren omarmen en zo onderdeel zijn van wat architect Stefano Boeri ‘ingetogen architectuur’ noemt. Toren 2 vormt het contrast. Het groen van Toren 2 bevindt zich binnen. Je kan het vanaf buiten zien door het glas heen (de ramen kunnen ook open). Het gebouw is op die manier ‘extravert’.

Het groen bij ‘Wonderwoods’ staat centraal in het concept. Voor het verticale woonbos van Toren 1, de atria van Toren 2 en de daktuinen is een verbinding gemaakt met de Utrechtse Heuvelrug. Het rollende heuvelachtige landschap wordt hier voortgezet. Alleen de lokale plantensoorten worden gebruikt die getest zijn op extreme omstandigheden.